Informatie

Tsjechië in het kort
Tsjechië heeft een oppervlakte van 78.864 km2, iets groter dan de Benelux, met 10.330.000 inwoners. De bevolkingsdichtheid is zo´n 130 personen per km2. De hoofdstad van Tsjechië is Praag met 1.260.000 inwoners. Praag is de enige stad met meer dan 1 miljoen inwoners.

Taal 
Tsjechisch is een West-Slavische taal, die het nauwst verwant is aan het Pools en Slowaaks. Opvallend aan het Tsjechisch is het gebruik van veel medeklinkers achter elkaar. De oudere generatie spreekt met buitenlanders vooral Duits en de jongere generatie proberen het steeds vaker in het Engels.

Klimaat
Tsjechië kent een Midden Europees klimaat. De gemiddelde temperatuur in geheel Tsjechië is in juli en augustus zo’n 21°C. De warmte blijft zomers niet hangen. In de nacht koelt het af tot gemiddeld 12 graden.
De koudste maand is januari met een gemiddelde van -5 tot -11°C.

Geld
Hoewel Tsjechië sinds 1 mei 2004 lid is van de Europese Unie, wordt er nog niet met de euro betaald. De Tsjechische munteenheid is de Tsjechische kroon, internationale afkorting CZK.
Overal in Tsjechië kunt u pinnen bij banken, zoals dat ook in Nederland het geval is. Contant is vaak de makkelijkste en snelste manier van betalen, vooral bij kleine bedragen. Bij kleine levensmiddelenwinkels, postkantoren, cafés, bars, terrassen en in kleine dorpjes is het soms ook de enige optie. Bij de grotere supermarkten en benzinestations kunt u met uw pinpas betalen.

Fooi
Het is in Tsjechië normaal om fooi te geven. Fooien zijn een wezenlijk deel van de inkomsten van horecamedewerkers.  De bezoekers van een restaurant laten het geld meestal niet op de tafel liggen. Mocht u een fooi willen geven, dan is ongeveer 10 % gebruikelijk.

Vervoer in Tsjechië
Reizen met de auto
Tsjechië is een ideaal land om met de auto te verkennen. U rijdt er vanaf Nederland gemiddeld in tien uur naar toe. De wegen zijn over het algemeen prima en er zijn genoeg tankstations. Bij gebruik van snelwegen is een vignet verplicht. Deze kunt u aan de grens kopen of bij bijna ieder tankstation. De vignetten zijn er in 3 varianten: voor een jaar, een maand of 10 dagen. In Tsjechië is het altijd verplicht om verlichting te voeren ook overdag.

Reizen met de trein
Tsjechië heeft een goed openbaar vervoersysteem. De trein is erg geschikt voor het reizen binnen Tsjechië. De treinverbindingen tussen de steden gaan frequent en het spoor is in prima staat. Voor informatie over het reizen met de trein kunt u kijken op www.idos.cz.

Reizen met de bus
Ook het busvervoer is goed geregeld. Het busvervoer wordt geregeld door de CSAD, een landelijk opererende busmaatschappij. De verbindingen zijn erg goed. De binnenlandse busverbindingen worden verzorgd door moderne bussen voorzien van alle comfort voor de reizigers. Voor informatie over het reizen met de bus kunt u kijken op www.idos.cz.

Openingstijden
De meeste winkels zijn vanaf maandag t/m vrijdag van 9 tot 18 uur open, zaterdags zijn ze alleen tot 11 uur open. De meeste instanties en banken zijn op zaterdagen en op zon- en feestdagen gesloten. Kleinere winkels zijn ook op zon- en feestdagen dicht. De super- en hypermarkten zijn iedere dag geopend.

Telefoneren
Het internationale doorkiesnummer van Tsjechië is +420 (of 00 420). Bij het bellen vanuit het buitenland is het nodig eerst 00 420 te draaien, gevolgd door het nummer van de gebelde dat uit 9 cijfers bestaat.

Belangrijke telefoonnummers
Deze belangrijkste telefoonnummers kunnen met alle mobiele telefoons gratis gebeld worden, ook zonder een SIM – kaart.

  • 112 – Alarmlijn
  • 155 – Ambulance
  • 158 – Politie
  • 150 – Brandweer

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Tsjechië is goed geregeld. In Broumov (7 km) is een ziekenhuis met eerste hulp post. Ook is er in Broumov een kinderarts. De artsen spreken over het algemeen Duits of Engels.

Links