Wat te doen

Op deze pagina vindt u informatie over wat er in de nabije omgeving allemaal te doen is, onderverdeeld in natuur, actief, cultuur/steden en wintersport. 

Natuur

Broumovske Steny: De Broumovske steny is een ongeveer 12 km lange, onregelmatige en pittoreske bergrug met ruige rotsformaties, ruwe kloven, riviertjes, ravijnen en prachtige panorama’s. Dit gebied van zandsteenblokken heeft een net van toeristische wandel- en mountainbikeroutes die variëren in lengte en zwaarte. De belangrijkste wandelroute leidt over de verschillende toppen met vele adembenemende uitzichtpunten over de Broumovsko vallei.


Hvezda: Hier bevindt zich de barokke kapel de Hvezda (De Ster) en het restaurant Hvezda met buitenterras en adembenemend uitzicht over het dal van Broumov. Hiervandaan kunt u prachtige wandeltochten maken, zoals o.a de route die u door de kloof Kovarova Rokle leidt met aan beide kanten de indrukwekkende hoge zandsteenrotsen.


Skály Bischofstein: Op een idyllisch plekje midden in de natuur in het plaatsje Skály ligt het kasteeltje Bischofstein omgebouwd tot restaurant. Het is omgeven door zandstenen rotsen, een schilderachtig meer en de ruïnes van een gotische burcht voorheen Katzenstein, nu Castle Rocks (rode route). Bischofstein heeft een grote tuin met speeltuin, waar o.a. ijsjes en kleine snacks worden verkocht.


Teplice Skaly: Nationaal park met unieke zandsteenrotsen. Het natuurgebied wordt gekarakteriseerd door dicht op elkaar staande, torenhoge rotsformaties, ravijnen, rotswanden en smalle doorgangen. Teplice Skaly is een unieke rotsstad met een ca. 2 1/2 uur durende rondgang. In de diepe kloven blijft de sneeuw hier liggen tot mei/juni. De wandelroute van Teplice Skaly naar Adrspach Skaly en met een typisch Tsjechisch treintje retour is zeker aan te raden.


Adrspach Skaly: Nationaal park met grillig gevormde zandsteenrotsen. Aan het begin van het park bevindt zich een azuurblauw meer met op de achtergrond de unieke rotsformaties. De rotsen van Adrspach strekken zich uit over een gebied van 20 vierkante kilometer. Temidden van de rotsen bevindt zich in een kloof een klein meertje in de stroom van de rivier de Metuije en een 5 meter hoge waterval.


Ostas: Nationaal park met een labyrint van rotsformaties. Een mooie ca. 2 uur durende wandelroute loopt door het gebied. Er zijn twee kleinere rotssteden, het Hogere Labyrint en het Lagere Labyrint. De route leidt tevens over de top van de heuvel met een aantal zeer unieke uitzichtpunten over het Reuzengebergte, de Broumovske Steny en het gebergte Javori Hory. Voor kinderen is het een leuke route, vanwege de labyrint rotsen en de kortere duur van de rondwandeling.


Javory Hory: Deze 25 km lange bergketen is de grens tussen Tsjechië en Polen. Een prachtige wandelroute loopt door een bebost gebied over de toppen van het Javori gebergte met mooie vergezichten. De route leidt naar de top van de hoogste berg van deze regio, de Ruprechtice Spicak 880 meter met adembenemend uitzicht over het Reuzengebergte, de Broumovske Steny en het Poolse gebergte. Over de top loopt tevens een single track mountainbikeroute, een echte uitdaging voor de fanatieke mountainbiker.


Gory Stolowe PL: Nationaal park in Polen genaamd de Tafelbergen, vanwege zijn uitgestrekte plateaus die bestaan uit lagen zandsteen die horizontaal op elkaar liggen. Vanaf Karlów vertrekt een prachtige route naar de Szczeliniec Wielki, de hoogste top van het Tafelgebergte. Szczeliniec Wielki maakt indruk met de hoeveelheid en de verscheidenheid aan rotsformaties. Het is de grootste zogenaamde “Rock City” in Polen. Bovenop de berg kunt u het  panorama bewonderen van de Sudeten. Dit uitzicht wordt beschouwd als het mooiste panorama onder de Poolse bergen.


Gory Stolowe PL, Bledne Skaly: Zeer indrukwekkend zijn de labyrinten van Bledne Skaly, die zijn ontstaan door bizarre rotsformaties. De zandstenen rotsen nemen fantastische vormen aan. Langs de rotsgangen zijn gemarkeerde toeristische routes aangelegd. Ook voor kinderen een echte aanrader.


Actief

Bozanov: In het dorp is een visvijver, waar men kan vissen op o.a. karpers. Een visvergunning is bij ons verkrijgbaar. Verder is er tegenover de camping bij de overbuurman nog een kleine forelvijver, waar u kunt vissen op forel. De gevangen vis wordt voor uw schoon gemaakt, zodat u deze mee naar huis kunt nemen. Hengels zijn aanwezig.


Martinkovice: In Martinkovice bestaat de mogelijkheid om op zaterdag en zondag te zweefvliegen. U kunt kiezen het zweefvliegtuig omhoog te laten trekken met lier of door een motorvliegtuig. Het omhoogtrekken met motervliegtuig is zeer spectaculair. Eveneens kunt u met een klein motervliegtuigje een rondvlucht maken en de prachtige omgeving verkennen. Het vliegveld is gelegen tussen Martinkovice en Broumov.


Broumov: Farma Wenet is een gemoedelijke dierenboerderij, waar je midden tussen de dieren mag lopen en ze dus ook kunt aaien. De boerderij heeft een grote verscheidenheid aan dieren, zoals ezels, dromedarissen, kangoeroes, lama’s, alpaca’s enz. Het is aan te raden om vooraf even een afspraak te maken op telefoonnummer 00420-777762305 (Engels sprekend).


Broumov: Golf Club Grosshof is een golfbaan in Broumov met 9 holes en uitgebreide oefenterreinen. De baan is ook geschikt voor families met kinderen. Reserveren is niet noodzakelijk.


Mezimesti: Een zeer modern openluchtzwembad geopend in juni 2010. Het zwembad heeft twee grote glijbanen, een kinderbad voor de kleintjes met een kleine glijbaan en een waterpartij en een wedstrijdbad.
Er is gelegenheid om wat te eten, drinken en ijsjes te kopen. Verder is er een tennisbaan, kinderspeeltuin, een golfbaan en tafeltennistafel aanwezig.


Mezimesti: Centrum Walzel is een geheel gerenoveerde oude textielfabriek, waar men o.a. kan bowlen, klimmen, schieten en fitnessen. Eveneens is er een goed restaurant aanwezig. Een prima uitstapje bij wat slechter weer.


Radkow PL: Recreatiemeer in Polen met ligweiden en op de achtergrond de berg “Koruna”, de hoogste top van de bergrug Broumovske Steny. Het meer is gelegen in een prachtige omgeving, vlakbij Božanov. Ideaal om heerlijk tot rust te komen, te zwemmen en te genieten van het uitzicht. Voor kinderen is het een mooie plek om zich lekker te kunnen uitleven.


Kudowa Zdroj PL: Een prachtige omgeving in Polen om in alle rust op forel te vissen. Hiervoor hoeft u geen visvergunning te bezitten en hengels en aas zijn aanwezig. Na afloop kunt u uw eigen gevangen forel laten bakken en heerlijk genieten van uw eigen vangst. In dit dorp bevindt zich ook een overdekt zwem-/aquapark met glijbanen, bubbelbaden en sauna. Een leuk uitstapje, vooral ook voor kinderen. Tevens is hier een kuuroord met voor kuurgasten dagelijks concerten.


Dvur Kralove: Schitterende dierentuin met de grootste collectie Afrikaanse dieren in Europa. U waant zich in de wereld van de neushoorn, de giraffe en andere exotische dieren. Met een safaribus kunt u een echte safaritocht tussen de wilde dieren maken. De dierentuin is een echte aanrader, zeker voor kinderen! In Dvur Kralove is tevens een groot openlucht zwembad aanwezig.


Velky Drevic: In dit dorp is een spectaculaire kartbaan. De overdekte “bergachtige” kartbaan (710 m) is iets bijzonders in Europa. De baan is in een oude fabriek gebouwd en loopt over twee verdiepingen. Hier kunt u nog karten tegen een aantrekkelijke prijs.


Cultuur / Steden

Broumov: Het historisch stadje Broumov met zijn gezellige winkeltjes. Het klooster behoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Broumov. De 17e-eeuwse kerk bevat prachtige schilderingen en beeldhouwwerken. Er zijn regelmatig muziekvoorstellingen in het klooster. In Broumov bevindt zich ook het oudste houten bewaard gebleven kerkje uit Tsjechië.


Police nad Metuji:. In Police nad Metuji bevindt zich tevens het Merkur museum. Merkur is het merk voor modeltreinen en metalen bouwdozen. In het museum kan men een reusachtige stalen stad zien, de oudste bouwdozen uit 1920 en een groot modelbouw spoor in de schaal 1:45. Voor kinderen aan te bevelen. Er is ook een openlucht zwembad met kinderbad en wedstrijdbad. In Mezimesti en Teplice nad Metuji zijn ook openlucht zwembaden.


Trutnov: Trutnov is de oostelijke toegang tot het Reuzengebergte. Het plein van Krakonos (Krakonosovo namesti) vormt het historische centrum van Trutnov. Het is een prachtig plein met leuke winkeltjes en gezellige terrasjes.


Nachod: Nachod heeft een mooi plein, een prachtig theater en u kunt hier goed winkelen. Maar vooral het renaissancekasteel dat gelegen is op een heuvel pal boven het stadscentrum, is uw bezoek zeker waard. Tot het kasteel behoren ook een Franse tuin, een Engels park en een begraafplaats van soldaten.


Nove Mesto nad Metuji:  Kasteel Nové Město nad Metují is een Nationaal cultuurmonument. Het kasteel uit 1501 is onderdeel van het beschermde stadsgezicht en heeft een schitterende kasteeltuin. Nove Mesto nad Metuji is een leuk historisch stadje en is gelegen op een rotsachtig plateau, waar langs de rivier Metuje stroomt. In de directe omgeving van de stad is het natuurgebied Peklo, bestaande uit de romantische vallei waar de rivieren Metuje en Olešenka elkaar ontmoeten. Een aanrader is het restaurant Peklo, herbouwd uit een oude molen, op een leuk idyllisch plekje.


Osowka en Walim PL: In de bergen van Walim in Polen werd aan het eind van de Tweede Wereldoorlog een enorm complex van ondergrondse gangen geboord, waarschijnlijk als fabriek voor geheime wapens van Hitler. Bezichtiging van een 750 meter lange route is mogelijk uitsluitend onder begeleiding van een gids. Onder de grond zijn er tevens exposities over Hitlers hoofdkwartieren en over de ondergrondse bewapeningsindustrie van het Derde Rijk.


Czermna PL: In dit dorp in Polen bevindt zich de beroemde 18e-eeuwse schedelkapel. De muren, wanden en plafond van deze kapel zijn bekleed met 3000 menselijke schedels. Dit zijn allemaal slachtoffers van oorlogen en pestepidemieën, die toentertijd het hele dorp velde. Deze kapel is vergelijkbaar met de meer bekende kapel in de plaats Kutna Hora in Tsjechië. De bezichtiging duurt niet langer dan 10 minuten, dus het is aan te raden om dit met een ander uitstapje te combineren.


Wambierzyce PL: Het dorp ligt aan de voet van de bergen Gory Stolowe in Polen en is een centrum van Mariaverering. De basiliek in Wambierzyce, een replica van de St. Pieterskerk in Rome, is gebouwd in de Italiaanse barokstijl met een monumentale trap. De basiliek heeft een rijk barok interieur met schilderingen en beelden. Een andere attractie van Wambierzyce is een houten bewegende kerststal met 800 figuurtjes, die bijbelscenes voorstellen.


Praag: Prachtige hoofdstad van Tsjechië met zijn historische kerken, indrukwekkende kathedralen, oude bruggen en gezellige pleinen. Praag werd in 2001 uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa. De vele bezienswaardigheden sieren de hele stad, van de Praagse Burcht tot de Karelsbrug. De Karelsbrug is een meer dan vijfhonderd meter lange historische voetgangersbrug die de Oude Stad verbindt met de Kleine Zijde. ’s Zomers wemelt het op deze romantische plek van de kunstenaars en straatartiesten.


Wintersport

Janovicky: Het dichtstbijzijnde wintersportgebied met 2 sleepliften en oefenlift. Er is mogelijkheid tot het volgen van Nederlandse ski- en/of snowboardlessen. U kunt ter plaatse materiaal huren. In het restaurant Zamecek aan de piste kunt u heerlijk genieten van een warme kop chocolademelk en het schitterende uitzicht over de piste, de bergrug Broumovske Steny en het dal van Broumov. In januari zijn er sledehondenraces. Verder zijn hier langlaufroutes uitgezet.


Teplice nad Metuji: Skigebied Kamenec in Teplice nad Metuji heeft 1 skilift en een helling met een totale lengte van 500 m. De afdaling is geschikt voor iedere skiër. De baan beschikt over sneeuwkanonnen en is daardoor vrij sneeuwzeker.


Zieleniec PL: Skigebied Zieleniec in Polen heeft 29 skiliften en 22 km aan afdalingen met verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden, geschikt voor zowel de beginnende als gevorderde skiër. Het skigebied is zeer sneeuwzeker en beschikt daarnaast over sneeuwkanonnen.


Božanov: Vanuit het huis zijn schitterende cross country langlaufroutes mogelijk. Dit is langlaufen zonder sporen, een meer avontuurlijke vorm van langlaufen, waarbij men helemaal op eigen gelegenheid in de vrije natuur kan skiën. Ook is deze omgeving een prachtig uitvalsbasis voor sneeuwwandelen. Met speciale sneeuwschoenen (soort tennisrackets met schoenbindingen) komt u op alle mogelijke plekken waar u anders niet zou komen.


Janske Lazne en Cerna Hora: Mooi skigebied in het Reuzengebergte. Vanuit het dorp vertrekt een gondelbaan naar de top van de Cerna Hora. In totaal is in dit gebied 12 km lengte piste, waarvan 7 km blauwe, 3 km rode en 2 km zwarte piste. De langste afdaling van de Cerna Hora is met maar liefst 3 kilometer, erg lang voor Tsjechische begrippen. Het dorp is een stuk rustiger en goedkoper dan de bekendere plaatsen in het Reuzengebergte. In de zomer kunt u met de kabelbaan omhoog en zijn er volop mogelijkheden om te wandelen.